Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2056 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
8 kotletow z kostka,
3 lyzki sklarowanego masla,
sol, pieprz.
Sos Soubise:
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
500-600 ml zimnego mleka,
125 ml smietanki kremowej,
125 ml bulionu,
250 g cebuli,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1/2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz bialy.
1. Wykroic kotlety z antrykotu lub combra. Konce kostek zebrowych oskrobac z
miesa i blon, mieso oczyscic, lekko pobic tluczkiem. Kotlety wyrownac,
uformowac, oproszyc pieprzem, odstawic.
2. Przygotowac sos: cebule obrac, pokroic, zalac bulionem, gotowac na malym ogniu 15 min. Kiedy bedzie miekka, zmiksowac razem z bulionem. Roztopic w garnku maslo, dodac make i, nie rumieniac, wymieszac na jednolita mase. Wlac
mleko (malymi porcjami), gotowac, ciagle mieszajac, az sos zgestnieje. Dodac
zmiksowana cebule, smietanke, sol, pieprz, cukier i galke. Gotowac, nie
przestajac mieszac, jeszcze kilka minut. Sos powinien byc gesty.
3. Rozgrzac na patelni maslo, smazyc kotlety na bardzo duzym ogniu po 2-3 min z
kazdej strony. Pod koniec smazenia posolic.
4. Przelozyc kotlety na polmisek, zalac polowa sosu, podawac z kartoflami puree
i szpinakiem. Reszte sosu podac osobno w sosjerce.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach