<- Merquezy po tunezyjskuLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaMloda baranina z majerankiem i kartoflami ->

PDF Drukuj

Mielona baranina z rusztu (kofta)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2450 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
500 g baraniny bez kosci z lopatki lub karkowki,
100 ml oleju,
2 lyzki ugotowanego szpiku wolowego,
1 duza cebula,
6-8 lisci kolendry,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka sproszkowanego kminku,
1 lyzeczka sproszkowanej ostrej papryki,
szczypta cynamonu,
sol.

1. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic z zyl i powiezi, pokroic na male kawalki,
2 razy zemlec w maszynce razem ze szpikiem wolowym. Cebule obrac, drobno
posiekac. Zmielone mieso przelozyc do miski, dodac cebule, papryke, kminek,
pietruszke, porwane na kawalki liscie kolendry, cynamon i sol. Lekko zmoczyc
rece, wyrobic mieso na gladka, jednolita mase.
2. Uformowac kotleciki kofta, walcowate, dlugosci ok. 5 cm. Nadziac na szpadki,
odstawic na 1 godz do lodowki, by stezaly.
3. Kotleciki wyjac, posmarowac olejem, wstawic do mocno rozgrzanego rozna. Piec
10 min, potem zmniejszyc temp. i dopiekac jeszcze ok. 5 min.
4. Kofta zdjac ze szpadek, przelozyc na polmisek. Podawac z ryzem i salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności