Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1789 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg zeberek z mostkow jagniecych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 sredni seler,
1 por,
1 cebula,
60 g sklarowanego masla,
1 jajo,
maka i tarta bulka do panierowania,
sol, pieprz.
1. Mieso oplukac, pokroic wzdluz zeber na kawalki (w kazdym powinny byc 2-3 zebra). Jarzyny umyc, oczyscic, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic obrana
cebule.
2. Wlozyc do garnka mostki, dodac jarzyny i cebule, zalac niewielka iloscia
wrzatku, gotowac 20 min. W polowie gotowania osolic.
3. Mieso wyjac z wywaru, osuszyc, oproszyc pieprzem, po czym panierowac.
4. Rozgrzac na patelni maslo, smazyc mostki do zrumienienia po 2-3 min z kazdej
strony. Podawac z kartoflami, zielona salata lub sosem tatarskim.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach