Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4329 razy.
Ok. 50 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
200 g masla,
100 g cukru pudru,
2 zoltka,
40 g maku lub 50 g kakao.
Inne:
1 zoltko do posmarowania ciasteczek.
1. W przesianej mace zrobic wglebienie, wbic w nie 2 zoltka, wsypac cukier wymieszany z makiem lub kakao.
2. Maslo pokroic na male kawalki i polozyc na mace. Wszystkie skladniki posiekac nozem, szybko zagniesc ciasto, przykryc lub zawinac w folie aluminiowa,
wstawic do lodowki na 30 min.
3. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm. Foremka wycinac polksiezyce, gwiazdki i okragle ciasteczka.
4. Reszte ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wyciac nastepna porcje ciasteczek.
5. Ciasteczka posmarowac zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody. Piec na zloty kolor 10-12 min w temp. 200żC. Po wyjeciu ostudzic.
- Zamiast kakao mozna dodac do ciasta czekolade starta lub w proszku.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach