Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3006 razy.
Ok. 12 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml zimnej wody,
1 lyzeczka octu,
sol.
Lukier:
100 g cukru pudru,
1-2 lyzeczki goracej wody,
1 lyzka soku z cytryny.
Inne:
700 g jablek,
1 zoltko,
100 g cukru pudru,
cynamon.
1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic na kawalki, posypac cynamonem, dodac cukier, krotko podsmazyc, by sie zupelnie nie rozgotowaly.
3. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Na
kazdym polozyc lyzke przesmazonych jablek. Brzegi kwadratow posmarowac zoltkiem roztrzepanym z 1 lyzka wody. Zlozyc kwadraty po przekatnej, tak by
otrzymac trojkaty. Piec 15-20 min w temp. 220-240żC.
4. Cukier puder utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Ostudzone ciastka polukrowac, odstawic do wyschniecia.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach