<- TORT CZEKOLADOWY NIE PRZEKŁADANYLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort czekoladowy z brzoskwiniami ->

PDF Drukuj

Tort czekoladowy polski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4265 razy.


16 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.
250 g gorzkiej czekolady,
12 jaj,
100 g cukru,
250 g zmielonych migdalow ze skorka.
Masa migdalowa:
250 g zmielonych migdalow bez skorki,
150 g cukru,
250 ml wody,
3-4 lyzeczki soku z cytryny,
1 lyzeczka startej wanilii.
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady,
100 g cukru pudru,
2 lyzki masla,
125 ml slodkiej smietanki 30%,
1 lyzka rumu.
Inne:
maslo i maka do tortownicy.

1. Zoltka utrzec z cukrem na pulchna mase, dodac czekolade starta lub w proszku, migdaly, a na koncu piane ubita na sztywno. Wszystkie skladniki delikatnie wymieszac.
2. Przelozyc mase do posmarowanej maslem i posypanej maka duzej tortownicy.
Piec 1 godz w temp. 180żC. Po wyjeciu z tortownicy odstawic na 8-10 godz.
3. Przygotowac mase migdalowa: z cukru i wody ugotowac gesty syrop. Do gotujacego sie syropu wsypac migdaly i raz zagotowac. Przelozyc do miski, dodac
wanilie, wlac sok z cytryny i ucierac, az masa zbieleje.
4. Tort przekroic na 2 blaty, przelozyc jeszcze ciepla masa migdalowa.
5. Przygotowac polewe: czekolade, smietanke, maslo i cukier rozgrzac na malym
ogniu, ale nie gotowac. Rozetrzec na gladka mase, dodac rum, wymieszac i
polac tort.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności