<- Tort czekoladowy z brzoskwiniamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort dobosza ->

PDF Drukuj

Tort daktylowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2729 razy.


16 porcji. Czas przygotow. 1,5 godz.
150 g daktyli,
150 g migdalow,
5 bialek,
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
150 g cukru pudru,
50 g biszkoptow,
100 ml bialego wina,
sok i skorka z 1 cytryny.
Do przelozenia:
150 g konfitur figowych, morelowych lub pomaranczowych.
Lukier:
50 g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.

1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki, osuszyc zemlec. Biszkopty pokruszyc, przetrzec przez geste sito. Cytryne sparzyc, zetrzec skorke, sok wycisnac. Daktyle bez pestek pokroic w cienkie paski. Skorke pomaranczowa posiekac.
2. Bialka ubic z cukrem pudrem na sztywna piane, delikatnie wymieszac z bakaliami, biszkoptami, winem i sokiem z cytryny.
3. Dwie tortownice o srednicy 20-25 cm wylozyc pergaminem. Do kazdej wlozyc polowe masy i rowno rozsmarowac.
4. Piec oba placki ok. 20 min w temp. 160-180żC.
5. Upieczone ostudzic. Jeden posmarowac konfiturami, nakryc drugim.
6. Utrzec cukier puder z sokiem z 1 cytryny, polukrowac tort, odstawic do
wyschniecia.
- Zamiast soku z cytryny mozna dodac do lukru syrop daktylowy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności