Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2679 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
250 g ryzu,
50 g masla,
2 lyzki cukru,
50 g rodzynek,
100 g obranych i posiekanych orzechow wloskich,
100 g wisni w konfiturze,
30 g drobno pokrojonej, kandyzowanej anzeliki,
50 g drobno posiekanej, smazonej skorki pomaranczowej,
30 g obranych, posiekanych migdalow.
Krem:
150 g ugotowanych kasztanow jadalnych lub sparzonych i obranych ze skorki orzechow wloskich,
100 g cukru,
50 g masla,
50 ml rumu.
Syrop:
3 lyzki cukru pudru,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
300 ml wody.
1. Kasztany lub orzechy zemlec w maszynce, po czym utrzec z maslem i cukrem na
jednolita mase. Dodac rum. Krem starannie wymieszac.
2. Ryz oplukac w zimnej wodzie. Zalac 1 l wody, zagotowac, po czym gotowac na
malym ogniu przez 15 min. Odcedzic i wymieszac z cukrem oraz polowa masla.
3. Reszta masla wysmarowac naczynie o pojemnosci ok. 1 litra. Dno i scianki naczynia pokryc cienka warstwa ryzu. Dno udekorowac czesciami bakalii. Reszte
bakalii starannie wymieszac z pozostalym ryzem.
4. Naczynie napelniac na przemian warstwa kremu i warstwa ryzu tak, aby ostatnia warstwe stanowil ryz. Wierzch przykryc szczelnie folia aluminiowa. Naczynie wstawic do duzego garnka z wrzaca woda. Gotowac na parze przez 1 godzine.
5. Cukier rozpuscic w wodzie. Zagotowac, po czym gotowac na malym ogniu przez
5 min. Dodac make rozprowadzona 2 lyzkami wody. Mieszac, poki syrop nie
zgestnieje.
6. Gotowe ciasto przelozyc na polmisek. Polac syropem i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach