<- Gdański kwas imbirowyLista potraw z grupy: DeserGórki z ryżu 10 min ->

PDF Drukuj

Gory orzechowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2222 razy.


Ok. 20 szt. Czas przygotow. 40 min.
50 g masla,
50 g miodu,
150 g cukru,
2 lyzeczki cukru waniliowego,
1/8 l smietanki kremowki,
60 g drobno posiekanych owocow kandyzowanych,
200 g orzechow laskowych luskanych w calosci,
30 g ciemnej kuwertury.

1. Maslo, miod, cukier, cukier waniliowy i smietanke zagotowac. Trzymac na ogniu tak dlugo, dopoki masa nie stanie sie gesta i jasnobrazowa. Dodac kandyzowane owoce i orzechy. Wymieszac.
2. Za pomoca 2 lyzeczek formowac kulki, ukladac je nie za gesto na dobrze natluszczonej blasze do pieczenia.
3. Piec 4-5 min w piekarniku ogrzanym do temp. 180żC.
4. Po ostudzeniu posmarowac wierzch ciasteczek rozpuszczona kuwertura.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności