Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1933 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 kg sliwek renklod,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
50 ml sliwowicy.
Syrop waniliowy:
500 ml wody,
300 g cukry,
1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego.
1. Cukier wsypac do rondelka o grubym dnie. Zalac woda, dodac wanilie i zagotowac, od czasu do czasu mieszajac. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac
ok. 10 min, w miare potrzeby syrop odszumowujac.
2. Sliwki umyc, wypestkowac, nastepnie gotowac ok. 3-5 min we wrzacym syropie,
na malym ogniu. Wyjac, osaczyc i przelozyc na zeliwna lub stalowa patelnie.
3. Do syropu dodac make ziemniaczana, starannie wymieszac i zagotowac.
4. Sliwki polac kilkoma lyzkami syropu, lekko wymieszac i podgrzewac 3-4 min na
wolnym ogniu. Polac ciepla sliwowica, zapalic i podawac natychmiast.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach