Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1939 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
2 banany,
1 brzoskwinia,
1 pomarancza,
1 gruszka,
1 jablko,
6 winogron,
sok z 1/2 cytryny,
2 lyzki cukru,
2 lyzki masla,
50 ml koniaku, rumu lub likieru.
1. Banany obrac. Kazdy pokroic na 3 rowne czesci. Ostrym nozem obrac ze skory
pomarancze. Miazsz podzielic na 6 rownych czesci.
2. Jablko i gruszke obrac, pokroic na 6 czesci kazde i usunac z nich gniazda
nasienne. Skropic sokiem z cytryny. Brzoskwinie obrac ze skorki, wypestkowac
i pokroic na 6 rownych czesci. Skropic sokiem cytrynowym. Winogrona umyc i
osuszyc.
3. Cukier rozpuscic w alkoholu. Zalac przygotowane owoce i odstawic na 30 min.
4. Zmacerowane owoce nadziewac na 6 szpadek - w takiej samej kolejnosci na kazda. Posmarowac maslem, owinac w aluminiowa folie i ukladac na ruszcie nagrzanego do temp. 250żC piekarnika. Pod spodem umiescic naczynie, do ktorego
zbierac sie bedzie powstaly w trakcie pieczenia sok. Piwc ok. 15 min.
5. Podawac gorace, nie odwiniete z folii.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach