Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3684 razy.
Porcja dla 2 osob.
60 ml koniaku lub brandy,
60 ml likieru kakaowego,
60 ml smietanki,
galka muszkatolowa,
8 kostek lodu.
1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu. Wlac koniak, likier i smietanke. Potrzasac
mocno przez kilkanascie sekund, by skladniki ochlodzily sie i utworzyly
jednorodna mase.
2. Do 2 wysokich szklanek koktajlowych ze stopka wrzucic po 2 kostki lodu i
wlac napoj, zatrzymujac w shakerze lod, uzyty do wstepnego schlodzenia.
Wierzch koktajlu posypac swiezo starta galka muszkatolowa.
3. Podawac po posilku, a takze do ciast i deserow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach