Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2381 razy.
Porcja dla 2 osob.
80 ml whisky,
80 ml madery,
4 lyzeczki syropu z trzciny cukrowej lub cukru pudru,
2 zoltka,
galka muszkatolowa,
6 kostek lodu.
1. Do shakera wrzucic kostki lodu.
2. Wlac whisky, madere, syrop i zoltka. Potrzasac shakerem energicznie przez
kilkanascie sekund, by zoltka dokladnie wymieszaly sie z pozostalymi skladnikami.
3. Przelac, zatrzymujac w shakerze lod, do kieliszkow do czerwonego wina.
Wierzch napoju posypac swiezo starta galka muszkatolowa. Serwowac natychmiast.
4. Podawac po posilku oraz do ciast i deserow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach