Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1912 razy.
Porcja dla 2 osob.
40 ml koniaku,
20 ml likieru kakaowego,
200 ml kawy czarnej, mocnej, swiezo zaparzonej,
20 ml smietanki,
1 lyzeczka czekolady w proszku,
1 lyzeczka cukru pudru,
1 zoltko,
galka muszkatolowa.
1. Zoltko ubic trzepaczka, dodawac porcjami smietanke i ubijac dalej az do
otrzymania pieniacej sie, jednorodnej masy.
2. Kawe wlac do rondelka, wlac tez koniak i likier, wsypac cukier puder i czekolade w proszku. Rondelek postawic na malym ogniu i podgrzewac ciagle mieszajac. Nie wolno dopuscic do zagotowania sie mieszaniny.
3. Gotowy napoj przelac do wygrzanych wczesniej szklanek z uchem. Na wierzch
napoju nalozyc zoltko ubite ze smietana i posypac swiezo utarta galka muszkatolowa.
4. Podawac rano jako napoj wzmacniajacy lub w poludnie miedzy posilkami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach