Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2053 razy.
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 45 min.
750 ml wina bialego,
100 ml rumu,
250 ml esencji herbacianej,
250 ml soku ananasowego,
sok z 1 cytryny,
200 g ananasa z puszki,
1/2 laski wanilii,
5 lyzek cukru,
skorka starta z 1 cytryny.
1. Plastry ananasa pokroic na cwiartki i ulozyc w szklanym naczyniu, zalac rumem i odstawic. Wanilie posiekac.
2. Do garnka wlac wino, esencje herbaciana i sok ananasowy. Wrzucic wanilie i
cukier. Garnek postawic na ogniu i podgrzewac, az plyn zacznie sie burzyc.
Uwazac, by sie nie zagotowal. Zdjac z ognia, dodac starta skorke cytrynowa i
ananasy z rumem. Zamieszac.
3. Przelac do szklanej wazy, postawic na stole na podgrzewaczu. Rozlewac do
szklanek z uchem. Brzegi szklanek mozna wczesniej zmoczyc w soku cytrynowym,
a nastepnie postawic do gory dnem na cukrze. Gdy cukier pokryje brzeg szklanek odwrocic je, odczekac chwile az cukier przyschnie, lyzka wazowa z dziubkiem, wlac do nich poncz. Szklanki mozna przybrac skorka z cytryny wycieta w
ksztalcie spirali.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach