Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2148 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
750 ml wina czerwonego,
50 ml koniaku,
50 ml likieru pomaranczowego Cointreau,
sok z 1 pomaranczy,
sok z 1 cytryny,
pomarancza, cytryna, jablko, gruszka, brzoskwinia,
50 g cukru,
10 kostek lodu,
spirala wycieta ze skorki pomaranczy,
spirala wycieta ze skorki cytryny.
1. Wszystkie owoce umyc dokladnie w cieplej wodzie, osuszyc. Cytryne i pomarancze pokroic w cienkie plasterki. Jablko, gruszke i brzoskwinie obrac ze
skorki, wydrazyc pestki i pokroic na male kawalki. Owoce wrzucic do dwulitrowego dzbana i zalac sokiem cytrynowym i pomaranczowym, zasypac cukrem i
odstawic na 30 min.
2. Wlac wino, koniak i likier, delikatnie mieszac dopoki skladniki nie polacza
sie i cukier sie nie rozpusci. Wstawic do lodowki na 3,5 godz.
3. Do dzbana z alkoholami, owocami i sokami dodac kostki lodu, zamieszac, poczekac az owoce opadna na dno. Dzban przybrac spiralami ze skorki cytrynowej
i pomaranczowej.
4. Dzban postawic na stole, rozlewac napoj do kieliszkow od czerwonego wina.
5. Podawac miedzy posilkami, przed i po poludniu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach