Lista potraw z grupy: Dodatki do ciastGlazura o smaku cytrynowym ->

PDF Drukuj

Bajeczny sos czekoladowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3304 razy.


1 tabliczka gorzkiej czekolady,
4 łyżki margaryny lub masła,
2 szklanki cukru,
1 1/2 szklanki zagęszczonego mleka,
1 łyżka wanilii,
sól

Na małym ogniu rozpuścić czekoladę i margarynę lub masło. Zmieszać z cukrem i odrobiną soli. Powoli wymieszać z zagęszczonym mlekiem. Gotować, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki i całość nieznacznie zgęstnieje. Wówczas zdjąć z ognia, dodać wanilię. Oziębić /sos zgęstnieje podczas oziębiania/. Przechowywać zakryty w lodówce.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności