Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3702 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 upieczona kaczka,
1/2 szklanki baklazanow lub zielonego groszku,
1 szklanka mleka kokosowego,
1 lyzka brazowego cukru,
2 lyzki masla orzechowego,
2 lyzki oleju.
Czerwona pasta chilli:
20-30 suszonych papryczek chilli,
1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki,
10 listkow cytryny,
3 cebulki dymki,
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,
5 zabkow czosnku,
1 korzen kolendry lub pietruszki,
1 lyzka nasion kolendry,
1 lyzka kminku,
1 lyzeczka soli,
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,
1 lyzeczka brazowego cukru,
2 lyzki oleju,
do przybrania swieze liscie cytryny lub laurowe.
1. Przygotowac paste curry. Papryczki chilli namoczyc na 5 min. w cieplej wodzie, usunac nasionka, drobno pokroic.
2. Liscie cytryny, kolendre, imbir, dymki i trawke cytrynowa posiekac.
3. Wszystkie skladniki wsypac do brytfanny i wstawic do nagrzanego (220żC) piekarnika na 20 min.
4. Podpieczone skladniki zmiksowac dodajac olej. Z pasty zostawic 1 lyzke, a
reszte przelozyc do sloika. Mozna ja przechowywac w lodowce do 6 miesiecy.
5. Kaczke pokroic na 8 porcji, wyjac kosci. Baklazan oplukac, pokroic.
6. W rondlu rozgrzac olej, dodac 1 lyzke pasty curry, zagotowac, dodac porcje
kaczki, wlac mleko kokosowe, wlozyc baklazany lub groszek, maslo orzechowe,
cukier i cale listki cytryny, zamieszac. Gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac 7-10 min., az kaczka bedzie rownomiernie goraca.
7. Przelozyc na polmisek, przybrac listkami cytrusowyni lub laurowymi, podawac
z ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach