Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2447 razy.
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
2 kurczaki,
4 lyzki smalcu,
2 male cebule,
2 zielone papryki,
2 srednie pomidory,
300 ml kwasnej smietany,
1 lyzka maki,
2 lyzeczki mielonej slodkiej papryki,
sol.
Ciasto na kluski:
200 g maki,
1 jajko,
sol, odrobina mleka,
1 lyzka smalcu (do polania klusek).
1. Kurczaki umyc i osuszyc. Pokroic na 8 czesci, posolic i odstawic na 30 min.
2. Papryke i pomidory umyc, cebule drobno pokroic, z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic w paski. Z pomidorow zdjac skorki, wypestkowac i pokroic w
cwiartki.
3. Na smalcu przyrumienic cebule, oproszyc mielona papryka. Dodac kawalki kurczaka i podsmazyc. Dodac sol, podlac 2 lyzkami wody i dusic na malym ogniu
pod przykryciem. Po 20 min dodac pokrojone papryki i pomidory. Dusic tak
dlugo, az kurczaki beda miekkie, w miare potrzeby podlewajac woda. (Nalezy
jednak pamietac, ze kurczaki powinny sie dusic w malej ilosci sosu.) Miekkie kurczaki wyjac z sosu. Sos przelac przez sitko. Do przecedzonego sosu
dodac 200 ml smietany wymieszanej z maka i zagotowac. Wlozyc kurczaki i jeszcze przez chwile trzymac na malym ogniu.
4. Zrobic kluski: ubic jajko, dodac make, odrobine soli i mleka. Utrzec na
gladkie ciasto. Na wilgotnej desce rozlozyc ciasto na grubosc 0,5 cm. Nozem
odcinac kawalki i wrzucac do duzej ilosci wrzacej osolonej wody. Ugotowane
kluski odcedzic i wymieszac z 1 lyzka smalcu. Paprykarz polac reszta smietany i od razu podawac z kluskami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach