1. Niezbyt tlusta, mloda kaczke umyc, uformowac do gotowania. Nozki wlozyc w
rozciecie brzucha i spiac brzegi otworu szpilkami. Skrzydelka przymocowac
do korpusu. Jarzyny umyc, obrac. Cebule przeciac na pol i zrumienic na patelni (bez tluszczu). Wlozyc kaczke do garnka, zalac wrzatkiem, gotowac na
malym ogniu pod przykryciem 30 min. Nastepnie dodac jarzyny, pieprz, sol,
przyprawy i gotowac do miekkosci (ok. 30 min). Odlac 250 ml rosolu na sos i
ostudzic.
2. Przygotowac sos: grzyby oczyscic, umyc, gotowac w malej ilosci wody pod
przykryciem 20 min. Po czym wyjac, pokroic na paseczki, z powrotem wlozyc do
wywaru grzybowego, dodac posiekana cebule, lyzke masla, sol, pieprz i dusic
na bardzo malym ogniu 30 min. W czasie duszenia grzybow zrobic w duzym naczyniu zasmazke z pozostalego masla i maki, rozprowadzic zimnym rosolem,
wlac smietane, dodac pokrojona zielona pietruszke, po czym doprawic sola i
pieprzem. Ciagle mieszajac, gotowac 3-4 min. Kiedy grzyby beda juz miekkie,
dodac je wraz z pozostalym wywarem do sosu i wymieszac.
3. Kaczke wyjac z garnka, usunac szpilki, pokroic na male kawalki. Odciac udka,
przekroic na pol. Odciac skrzydelka z kawalkiem piersi. Kaczke przeciac
wzdluz i z kazdej polowki wykroic 3-4 porcje. Podzielona kaczke wlozyc do
sosu i jeszcze raz zagotowac.
4. Kaczke przelozyc na polmisek, zalac goracym sosem i oblozyc ryzem ugotowanym
na pozostalym rosole.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach