Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3103 razy.
Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 indyczka 3-4 kg,
3 l wywaru jarzynowego,
sol, pieprz.
Farsz:
500 g cieleciny,
1 watrobka z indyczki,
200 g pieczarek,
2 lyzki masla,
1 mala cebula,
1 czerstwa bulka namoczona w mleku,
200 g sloniny,
3 jaja,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
szczypta galki muszkatolowej, sol, pieprz.
1. Indyczke rozciac wzdluz, po czym wyjac z ptaka korpus i kosci. Pieczarki
umyc, pokroic, przesmazyc na lyzce masla z posiekana cebula. Zoltka utrzec z
pozostalym maslem. Cielecine, watrobke, slonine i odcisnieta bulke zemlec w
maszynce. Przelozyc mase do miski, dodac pieczarki, ubite bialka, pietruszke, galke muszkatolowa, sol i pieprz. Wymieszac.
2. Indyka rozlozyc i przyciac w prostokat. Wyrownac grubosc platu miesa, po
czym ulozyc na nim farsz. Zwinac w rulon, zawinac w plotno, zwiazac sznurkiem.
3. Przelozyc do naczynia, podlac wrzacym wywarem i gotowac na malym ogniu ok. 1
godz. Wyjac, odwinac z plotna, zdjac sznurki, po czym rolade pokroic ukosnie
na plastry i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 27.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach