Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
250 g grochu wloskiego (ciecierzycy),
1 lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1 lyzka drobno posiekanej kolendry,
4-5 cebulek dymek,
1 zabek czosnku,
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego (nie kminku!),
sol, pieprz,
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej,
olej do smazenia.
1. Groch oplukac, zalac woda i moczyc przez 8 godz.
2. Usunac z wody kawalki skorki, ktore oddzielily sie od grochu. Odcedzic go, osuszyc na sciereczce i zemlec w maszynce z sitkiem o malych otworach. Groch powinien miec konsystencje suchego puree.
3. Pietruszke i kolendre posiekac. Wymieszac z grochem. Czosnek i zielone konce cebulek posiekac, a nastepnie wraz z kminkiem, sola i pieprzem oraz soda dodac do reszty. Dobrze ugniesc. Wstawic do lodowki na 2 godz. do wyschniecia.
4. Lekko zmoczyc rece. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzechow wloskich, a nastepnie lekko splaszczyc je na placuszki.
5. Duza ilosc oleju (na glebokosc 3 cm) wlac do garnka. Smazyc falafel w goracym oleju z obydwu stron na ciemnobrazowy kolor. Obsuszyc na bibulce, a nastepnie podac na polmisku. Falafel mozna jesc z hummusem (przepis "dip hummus" w rozdziale "sosy"), salata i chlebkiem pitta (przepis "chlebek pitta" w rozdziale "Mączne,ziemniaki,ryż").
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach