Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1966 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 6 godz.
250 g suchej fasoli czerwonej,
400 g boczku wedzonego,
500 ml czerwonego wytrawnego wina,
sol, pieprz.
1. Namoczona fasole odcedzic, zalac swieza woda, gotowac bez przykrycia 10 min.
Zakryc, gotowac jeszcze 1 godz, odcedzic.
2. Boczek pokroic w plasterki, a nastepnie na kwadraty.
3. Zeliwny garnek wylozyc boczkiem, wsypac czesc fasoli, przykryc boczkiem i
znow fasola, az do wyczerpania skladnikow. Zalac goraca woda, by tylko przykryla skladniki, nakryc pokrywka, wstawic na 3-4 godz do piekarnika o temp.
130żC.
4. Fasole wyjac, wlac wino, dodac sol i pieprz. Dusic pod przykryciem ok. 30
min.
- Do fasoli mozna dodac po 1 lyzce cukru i musztardy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach