Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2303 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g zielonego groszku,
500 g marchewki,
2 lyzki cukru,
3 lyzki masla,
1 lyzka maki,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol.
1. Groszek oplukac, marchewke obrac, umyc, pokroic w kostke. Kazda jarzyne ugotowac osobno w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
2. Gdy jarzyny beda miekkie, odcedzic, a 250 ml wywaru zachowac, ostudzic. Z 1
lyzkimasla i maki zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem, gotowac 5 min. Wlozyc groszeke, marchewke, koperek. Dusic jeszcze 5 min. Wlozyc groszek, marchewke, koperek. Dusic jeszcze 5 min. Wlozyc reszte masla, od razu podawacc.
- Groszek mozna przyrzadzac bez marcvhewki, tylko z koperkiem lub smietana.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 53.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach