Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1801 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
300 g chudej duszonej wieprzowiny,
800 g ugotowanej kukurydzy,
125 ml bulionu,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
6 zabkow czosnku,
1/4 cebuli,
60 g masla,
100 g smalcu,
8 papryczek chilli,
2 pomidory,
po 1/2 lyzeczki tymianku i majeranku,
1 lyzeczka oleju,
sol.
1. Mieso pokroic w mala kostke. Kukurydze zmiksowac z maslem, smalcem, proszkiem do pieczenia i sola. Jezeli masa jest zbyt rzadka, dodac 1 lyzke maki.
2. Papryczki opalic nad ogniem, zdjac skorke, usunac gniazda nasienne i moczyc
20 min. Pomidory sparzyc, zdjac skore, usunac pestki. Czosnek i cebule
obrac, posiekac. Papryczki, pomidory, czosnek, cebule i ziola zmiksowac.
Smazyc na oleju 5 min. Dodac 120 ml wody, gotowac na malym ogniu 10 min. Do
tego sosu dodac bulion, wlozyc pokrojone mieso i wymieszac.
3. Posmarowac maslem zaroodporne naczynie, dno wylozyc polowa masy kukurydzianej. Na niej polozyc mieso z sosem i nakryc reszta masy. Wstawic do piekarnika, piec 25-30 min w temp. 200żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach