Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1948 razy.
8 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
Ciasto polkruche:
400 g maki,
200 g masla,
6 lyzek zimnej wody,
1 lyzeczka soli.
Farsz:
1 mala glowka bialej kapusty,
2 duze cebule,
5 suszonych borowikow,
4 jaja,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.
1. Make i sol przesiac na stolnice. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym
nozem wraz z maka. Dodac zimna wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule,
owinac ja folia, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Umyte grzyby namoczyc na 25 min w cieplej wodzie, ugotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyly. Ostudzic, odcedzic, posiekac.
3. Glowke kapusty przeciac na pol, usunac glab, gotowac w osolonej wodzie 30
min, po ugotowaniu odcisnac, drobno poszatkowac.
4. Jaja ugotowac na twardo, ostudzic, obrac, drobno posiekac. Cebule obrac,
drobno posiekac, przesmazyc na zloty kolor w rozgrzanym masle.
5. Do kapusty dodac grzyby, jaja, cebule, sol i pieprz. Dokladnie wymieszac.
Ciasto rozwalkowac na placek grubosci 4 mm, wyciac prostokat, resztki ciasta
zachowac do dekoracji. Na srodku ciasta nalozyc walek z farszu tak, by nie
dochodzily do krotszych brzegow placka. Boki ciasta zalozyc na siebie, krotsze zawinac do gory, dokladnie zlepic. Przeniesc na blache wylozona natluszczona folia aluminiowa, ulozyc zlaczem do dolu. Wierzch ozdobic dekoracyjnymi formami z ciasta, w srodku wyciac maly okragly otwor, wstawic papierowy
kominek dla ujscia pary. Powierzchnie posmarowac rozmaconym jajem. Piec w
ogrzanym do temp. 230żC piekarniku, 40 min. Podawac goracy z roztopionym maslem. Ten kulebiak mozna uformowac w ksztalcie duzych pierogow, ozdobnie
zawinietych na brzegach.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach