Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1587 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
180 g pedow z bambusa,
8 grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,
1 cebula,
1 lyzka cukru,
3 lyzki oleju,
1 lyzka oleju sezamowego,
350 ml wody z gotowania grzybow.
1. Grzyby zalac 500 ml cieplej wody. Moczyc przez 20 min., a nastepnie gotowac
w tej samej wodzie 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic w paski. Zachowac 350 ml wody z gotowania grzybow.
2. Cebule obrac, pokroic w kostke i obsmazyc na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju przez 1 min.
3. Pedy bambusa pokroic w paski.
4. Grzyby podsmazyc, ciagle mieszajac na mieszaninie oleju z olejem sezamowym
przez 5 min. Dodac reszte skladnikow, podlac woda z gotowania grzybow i dusic na malym ogniu przez 30 min., tak aby sos prawie calkowicie odparowal.
5. Podawac bardzo gorace z ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach