Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1798 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
400 g suchej soczewicy,
2 l wody,
250 g boczku,
250 g paprykowanej kielbasy,
500 g krupniokow,
4 plastry wedzonki wieprzowej,
2 zabki czosnku,
1 cebula,
2 plastry swiezego ananasa,
1 twardy banan,
6 cebulek dymek,
2 lyzki oleju,
1 lyzeczka soli,
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu.
1. Soczewice zalac goraca woda i odstawic na 30 min. Boczek oplukac, osuszyc,
pokroic w kostke. Kielbase pokroic w plastry. Krupnioki pokroic na kawalki.
2. Czosnek i cebule obrac, oplukac. Czosnek rozetrzec, a cebule pokroic na plasterki. Banan obrac, pokroic na plasterki. 2 plastry swiezego ananasa pokroic na male kawalki. Dymki oplukac.
3. Soczewice odcedzic. W garnku zagotowac 2 l wody. Wrzucic soczewice, zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem 45 min. Odcedzic i zachowac 500 ml wywaru.
4. Do garnka wrzucic boczek i smazyc 2 min. Wrzucic kielbase i smazyc 3 min.
Dodac czosnek i cebule. Smazyc dalsze 3 min. Wsypac soczewice, wlozyc plasterki banana i kawalki ananasa. Dodac sol, pieprz i dusic na malym ogniu 5
min. Wlac 500 ml wywaru z gotowania soczewicy. Wrzucic dymki, nakryc garnek
i gotowac na malym ogniu 30 min.
5. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic wedzonke i smazyc 3 min z kazdej strony.
Wyjac z patelni, a na oleju smazyc 2 min krupnioki. Wedzonke i krupnioki
wrzucic do garnka z soczewica i gotowac pod przykryciem 5 min. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach