<- Szparagi dla ubogichLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSzparagi krajane w sosie ->

PDF Drukuj

Szparagi gotowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6146 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg szparagow,
100 g masla,
1 lyzka tartej bulki,
cukier, sol.

1. Szparagi cienko obrac, odlamac zdrewniale czesci, zwiazac w peczki. Oplukac
zimna woda. Gotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 min. Gdy widelec bedzie latwo wchodzil w koniec szparaga, wyjac, osaczyc.
2. Ulozyc na dwoch koncach polmiska glowkami do srodka. Oblac maslem ze zrumieniona tarta bulka, a pozostale maslo podac osobno w sosjerce.
- Gotowane szparagi moga byc samodzielnym daniem lub dodatkiem do gotowanego
miesa lub ryby. Ugotowane szparagi mozna polac goracym sosem holenderskim,
cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Czesc sosu nalezy podac oddzielnie w sosjerce. Szparagi mozna rowniez podawac na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, winegret, remoulade. Ostudzone szparagi
mozna pokroic w male kawalki, doprawic sola, pieprzem, cukrem i podawac mocno oziebione w pucharkach lub na lisciach salaty.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności