Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1997 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg szpinaku,
300 g sera owczego lub bialego,
500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
3 duze cebule,
1 galazka koperku,
375 ml oleju,
375 ml zgeszczonego mleka nieslodzonego,
2 jaja,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.
1. Szpinak dokladnie wyplukac, usunac korzenie, twarde czesci, drobno posiekac.
Posolic, odstawic na kilkanascie minut. Cebule i koperek posiekac.
2. Ciasto fyllo rozwalkowac i przykryc sciereczka, by nie obeschlo.
3. Ze szpinaku dokladnie wycisnac wode, dodac cebule, koperek i rozdrobniony
ser, wlac mleko, rozbeltane jaja i polowe oleju, posypac pieprzem i galka
muszkatolowa. Calosc starannie wymieszac.
4. Naczynie do zapiekania wysmarowac wewnatrz olejem, dno i scianki wylozyc
ciastem, ciasto posmarowac olejem, napelnic farszem, nakryc reszta ciasta.
Wierzch posmarowac olejem.
5. Wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac 1 godz. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach