1. Pomidory umyc, pokroic, zmiksowac, przetrzec przez sito. Cebule obrac, posiekac. Lodyge selera oplukac, pokroic w drobna kostke. Oliwe rozgrzac, podsmazyc cebulke z selerem. Czosnek obrac, zmiazdzyc, listki tymianku oplukac.
Puree pomidorowe wymieszac z ziolami, przecierem pomidorowym i czosnkiem,
wlozyc do rondla, pod przykryciem dusic 20 min, przetrzec przez sito.
2. Do miski wbic jaja, wymieszac ze smietana i maka, dodac do masy pomidorowej,
przyprawic sola i pieprzem.
3. 4 male foremki pasztetowe wysmarowac maslem, nalozyc w nie mase pomidorowa,
wstawic do goracej kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 175żC piekarniku. Piec
40 min.
4. Upieczone tymbaliki podawac na goracoz sosami ziolowymi do krewetek, owocow
morza, dan rybnych lub tylko z sosami jako przystawke.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach