Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2147 razy.
10 szt. Czas przygotow. 25 min.
10 kromek pumpernikla,
10 jajek,
1 mala puszka czerwonego kawioru,
15 filetow sledziowych,
80 g masla,
1 peczek szczypiorku.
1. Jaja umyc, ugotowac na twardo, ostudzic w zimnej wodzie, obrac ze skorupek
i pokroic na plasterki grubosci 3 mm. Konce nie zawierajace zoltka odrzucic.
2. Filety dokladnie osaczyc, przekroic wzdluz na polowe i zwinac w ruloniki.
3. Szczypiorek umyc, osuszyc i pokroic na kawalki wielkosci pumpernikla.
4. Kromki pumpernikla posmarowac maslem. Na kazdej ulozyc wzdluz przekatnej 3
ruloniki sledziowe. Na miejscach nie zakrytych sledziem polozyc plasterki
jajek.
5. Miejsca pomiedzy rulonikami sledziowymi a jajem wypelnic ozdobnie kawiorem.
Na kazdej kanapce ulozyc dekoracyjnie 2 lodyzki szczypiorku.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach