Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2560 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
200 g zytniego razowego chleba,
70 g masla smietankowego,
100 g kawioru czarnego, czerwonego lub obu rodzajow,
1/2 cytryny.
1. Chleb pokroic na kromki grubosci nie wiekszej niz 5 mm. Odciac zkorki. Z
miekiszu wykrawac kawalki o wielkosci i ksztalcie odpowiadajacym zaplanowanej kompozycji polmiska.
2. Kromeczki posmarowac cienka warstwa masla, po czym schlodzic.
3. Na schlodzone maslo nalozyc warstwe kawioru.
4. Przybrac obranymi za skorki, cieniutkimi czasteczkami plasterkow cytryny.
- Znakomity jest takze kawior podawany na grzankach z bialego pieczywa posmarowanych cienka warstwa masla.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach