Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2291 razy.
16 szt. Czas przygotow. 1 godz.
600 g pszennej maki razowej,
2 lyzki zytniej maki razowej,
2 lyzki maki razowej,
500-600 ml goracej wody,
1/2 lyzeczki soli kamiennej,
czarnuszka, mak lub kninek do posypania.
1. W duzej misce wymieszac make pszenna i zytnia z platkami. Dodac sol, zalac
goraca woda. Wyrobic miekkie ciasto. Gdyby bylo zbyt twarde, dodac troche
wody.
2. Uformowac 16 kulistych buleczek. Kazda obtoczyc w mace, splaszczyc i lekko
naciac nozem wzdluz i wszerz. Przelozyc na blache posmarowana tluszczem. Posypac makiem (kminkiem, czarnuszka). Piec w goracym piekarniku 20 min. Nastepnie odwrocic buleczki na druga strone, piec jeszcze 10-15 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach