Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2531 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
250 g maki,
3 jaja,
1/8 l mleka,
sol.
W wersji z serem:
50 g utartego ementalera.
1. Podstawowe skladniki wyrabiac lyzka drewniana dopoki nie pojawia sie pecherzyki powietrza.
2. Zagotowac 2 l osolonej wody w duzym garnku. Czesc ciasta wylozyc na mokra
drewniana deske na grubosc 0,5 cm. Mokra lopatka do przewracania kotletow
zeskrobywac cienkie paski ciasta bezposrednio do wrzatku. Deske i lopatke
przy nakladaniu nowej porcji ciasta zwilzac woda.
3. Ugotowane kluski przelac zimna woda. Mozna je wymieszac z ementalerem (wersja z serem).
4. Podawac do miesa duszonego i pieczeni.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach