Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1973 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz. 40 min.
750 g ciasta drozdzowego (przepis w "ogolne"),
1 jajo,
100 g masla do polania pieroga.
Farsz:
600 g jesiotra lub lososia,
2 duze cebule,
1,5 lyzki masla,
sol, pieprz.
1. Z surowej ryby usunac osci. Mieso posiekac na bardzo male kawaleczki. Cebule
obrac, drobno posiekac i zrumienic na masle na jasnozloty kolor.
2. Wyrosniete ciasto podzielic na 3 czesci w proporcjach 2:2:1 i odstawic na 10
min. Jajo rozbic na jednolita mase.
3. Wieksze porcje ciasta rozwalkowac na oproszonej maka stolnicy na prostokatne
placki o grubosci 1 cm. Oproszyc je maka.
4. Jeden z plackow umiescic na wylozonej natluszczonym pergaminem brytfannie.
Ulozyc nan warstwe posiekanej ryby, osolic, dodac pieprz, nastepnie przykryc
warstwa zrumienionej cebuli. Calosc przykryc drugim plackiem ciasta i starannie zalepic brzegi.
5. Z pozostalego ciasta uformowac cienkie waleczki i ozdobic nim pierog.
6. Gotowy pierog posmarowac starannie rozmaconym jajem. Piec w nagrzanym do
temp. 230żC piekarniku przez 45 min.
7. Upieczony pierog polac roztopionym maslem i podzielic na porcje po podaniu
na stol.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach