Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4970 razy.
główka kapusty,
4 ogórki kiszone lub korniszony,
2 pomidory,
10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
natka,
1/2 kubka śmietany kremówki,
sól,
pieprz.
SOS
6 łyżek oleju lub oliwy,
łyżeczka musztardy,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
pół strączka ostrej papryczki,
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon ),
sól,
pieprz.
Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku,
gotować przez 5 -6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół,
usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie
dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać
drobno posiekaną natką.
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem,
następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo
oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno
posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.
Sos podać osobno.
Skomentuj Powiadom o komentarzach