Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2322 razy.
50 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
350 g zoltego startego sera,
1 ugotowany ziemniak,
1/2 lyzeczki soli,
1/2 lyzeczki pieprzu,
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,
1 lyzeczka szafranu,
3 jajka cale,
1 bialko,
50 platkow gotowanego ciasta brik lub bardzo cienkich nalesnikow.
1. Utarty ser, ziemniak, jajka, wymieszac widelcem, dodac sol, pieprz i galke
muszkatolowa.
2. Uzyskana mase klasc po lyzeczce na platy briku lub nalesnika, zawinac boki i
zrolowac konce ciasta sklejajac je bialkiem uprzednio lekko ubitym.
3. Smazyc na goracej oliwie do zrumienienia. Po usmazeniu odsaczyc z tluszczu.
Podawac cieple, posypane tartym serem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach