Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4956 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
24 krewetki sredniej wielkosci,
10 zabkow czosnku,
1/2 lyzeczki soli,
1/2 lyzeczki pieprzu,
1/2 lyzeczki bialego octu winnego,
2 lyzki oliwy,
3 lyzki masla,
2 lyzki soku z cytryny.
1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie,
osaczyc na sicie.
2. Dwa zabki czosnku rozetrzec z sola i pieprzem. Dolac 1/2 lyzki octu. Wlozyc
krewetki i wymieszac. Odstawic na 30 min.
3. Pozostale zabki czosnku rozgniesc. Na patelni rozgrzac oliwe i maslo, wrzucic czosnek i smazyc 2-3 min. Wlozyc krewetki, smazyc po 1,5 min z kazdej
strony. Gdy zrobia sie rozowe i nieprzezroczyste zdjac z ognia.
4. Krewetki skropic sokiem z cytryny, wymieszac i podawac od razu z gotowanym
ryzem.
- Czas smazenia krewetek zalezy od ich wielkosci - nie nalezy smazyc zbyt dlugo, gdyz stwardnieja. Dobrze usmazone krewetki powinny byc rozowe, miekkie i
soczyste.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach