Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3435 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
1 homar,
8 duzych krewetek lub rakow,
8 muszli sw. Jacka,
300 g muli,
50 ml calvadosu,
100 ml smietany,
50 g masla,
50 ml oleju.
Wywar:
200 g malych rybek (lub glow z ryby),
2 pory,
1 marchewka,
1 cebula,
100 ml bialego wina,
300 ml wody,
lisc laurowy, bouquet garni,
maly kawalek skorki pomaranczowej,
sol, pieprz.
1. Homara, krewetki i muszle sw. Jacka oczyscic, oplukac pod biezaca woda. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki. Mule wyszorowac metalowa szczoteczka, oplukac. Z muszli sw. Jacka zostawic twarde czesci - biala i pomaranczowa. Reszte odrzucic. Rybki wypatroszyc, oplukac.
2. Przygotowac wywar: jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Zagotowac wode z winem. Wlozyc jarzyny, rybki, bouquet garni i skorke pomaranczowa. Posolic, gotowac na malym ogniu 20 min. Wywar przecedzic.
3. Przecedzony wywar ponownie zagotowac. Wlozyc mule. Gdy skorupki sie otworza,
wyjac. Mieso muli odlozyc, a skorupki odrzucic. Wlozyc krewetki i malze wyjete z muszli sw. Jacka. Gotowac na malym ogniu ok. 3 min, wyjac. Wywar odparowac do konsystencji oleju.
4. Na patelni rozgrzac maslo z olejem, wrzucic homara ze skorupa, smazyc 10
min. Z homara usunac czesci niejadalne. Odwlok pokroic na 8 plastrow. Szczypce zmiazdzyc, wyjac mieso.
5. Do wywaru wrzucic ponownie mule, krewetki, malze i kawalki homara. Wlac calvados, zagotowac. Doprawic sola, pieprzem i smietana. Podawac z grzankami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach