Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7723 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g kartofli mlodych lub wycietych lyzeczka,
100 g karczochow z puszki,
20 malych cebulek marynowanych,
15 korniszonow,
10 rzodkiewek,
10 ziaren zielonego pieprzu,
4 zielone oliwki,
kilka galazek zielonej pietruszki.
Sos majonezowo-czosnkowy:
80 g majonezu,
2 lyzki soku cytrynowego,
3 zabki czosnku,
sol, pieprz, cukier.
1. Male, mlode kartofle jednakowej wielkosci dobrze wyszorowac szczoteczka pod
biezaca woda. Zalac zimna, osolona woda, gotowac tak, by sie nie rozsypaly.
Odcedzic, ostudzic. Mozna rowniez zrobic salatke ze starych kartofli. Z surowych kartofli - umytych i obranych - wyciac kulki, ugotowac, ostudzic.
2. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osaczyc na sicie, rzodkiewki
umyc. Korniszony pokroic na kawalki dlugosci 1 cm. Duze rzodkiewki przeciac
na pol, a male zostawic cale. Karczochy przeciac na polowki lub na cwiartki,
oliwki posiekac.
3. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym, dodac sol, cukier,
pieprz i roztarty czosnek. Wymieszac.
4. Do duzej miski wlozyc kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy.
zalac sosem i wymieszac.
5. Przed podaniem przelozyc do miski, posypac posiekanymi oliwkami, przybrac
zielonym pieprzem i zielona pietruszka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach