Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4138 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 peczek mlodej marchewki,
1 maly kalafior,
1 kalarepa,
1 biala rzodkiew,
4 male selery,
8 male buraki,
200 g brokulow,
8 malych kartofli.
Sos winegret z ziolami:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 mala cebula,
1 zabek czosnku,
1/2 lyzeczki oregano,
1/2 lyzeczki bazylii,
sol, pieprz, cukier.
Sos serowo-ziolowy:
100 g serka homogenizowanego,
100 ml smietany,
1 lyzka posiekanego szczypiorku,
1 lyzka posiekanej pietruszki lub koperku,
sol, pieprz.
1. Jarzyny umyc, starannie wyszorowac szczoteczka (nie obierac). Ugotowac razem w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Kazda z pozostalych
jarzyn ugotowac oddzielnie. Odcedzic, ostudzic.
2. Buraczki, selery i rzodkiew obrac ze skorki. Rzodkiew pokroic na dlugie kawalki. Kalafior i brokuly podzielic na "rozyczki".
3. Przygotowac sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzec.
Wymieszac oliwe z sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i ziolami. Dodac cebule
i czosnek.
4. Wszystkie jarzyny ulozyc dekoracyjnie na talerzu, polac sosem winegret. W
oddzielnej miseczce podac sos serowo-ziolowy zrobiony z serka roztartego ze
smietana i przyprawami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach