Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4287 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg selerow,
200 g maki,
300 g oliwy,
200 g bulki tartej,
5 jaj,
300 g cebuli.
Sos winegret:
1 lyzka oliwy,
1 lyzka octu winnego,
20 g soli,
20 g cukru.
1. Selery obrac, umyc, pokroic na plasterki grubosci 3 mm i oproszyc maka. Jaja
ubic widelcem na jednolita mase. Plasterki selerow panierowac z obu stron w
jajku i tartej bulce. Smazyc na oliwie na zloty kolor. Usmazone ostudzic.
2. Cebule obrac, umyc, pokroic na cieniutkie plasterki, posolic.
3. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i cukier z octem, dodac oliwe i jeszcze przez
chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.
4. Selery przelozyc na polmisek, dodac cebule. Zalac wszystko sosem, odstawic
na 3-4 godz. Tej salatki nie nalezy wstawiac do lodowki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach