<- Majonez pikantnyLista potraw z grupy: SosyMasło ciemne ?au beurre noir? ->

PDF Drukuj

Majonez podstawowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2447 razy.


Czas przygotow. 25 min.
2 zoltka,
250 ml oliwy,
1/2 lyzeczki cukru pudru,
2 lyzeczki octu lub soku cytrynowego,
1/2 lyzeczki soli,
1/4 lyzeczki bialego pieprzu.

1. Zoltka ubic z sola, dodajac stopniowo ocet lub sok cytrynowy. Powoli wlewac
cieniutkim strumieniem oliwe, nie przerywajac ubijania. Gdy masa zgestnieje,
doprawic cukrem i pieprzem. Majonez mozna ubic trzepaczka lub zmiksowac na
wolnych obrotach. By majonez sie udal, wszystkie skladniki musza miec jednakowa temperature.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności