<- Sos beszamelowy 6Lista potraw z grupy: SosySos beszamelowy do ryb ->

PDF Drukuj

Sos beszamelowy bialy podstawowy lub smietankowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3835 razy.


Czas przygotow. 15 min.
30 g masla,
30 g maki,
600-900 ml mleka (lub mleka ze smietanka),
galka muszkatolowa, sol, pieprz.

1. W garnku roztopic (na malym ogniu) maslo, dodac make i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Wlac 600 ml zimnego mleka lub mleka ze smietanka,
mieszac i gotowac, az sos zgestnieje. Doprawic galka, sola i pieprzem. Jesli
chcemy, by sos byl rzadki, dolewamy wiecej mleka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności