<- Sos chateaubriandLista potraw z grupy: SosySos chaud-froid jasny ->

PDF Drukuj

Sos chaud-froid ciemny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3547 razy.



Czas przygotow. 50 min.
1 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "sosy"),
lyzka maki,
lyzka masla,
lyzeczka zelatyny,
50 ml madery,
sol, pieprz.

1. Wywar odparowac do 1/4 objetosci i ochlodzic. W 2 lyzkach wywaru rozpuscic
zelatyne. Z masla i maki zrobic ciemna zasmazke, rozprowadzic zimnym wywarem
i gotowac stale mieszajac, by nie powstaly grudki. Dodac zelatyne, madere,
wymieszac. Doprawic sola, pieprzem i jeden raz zagotowac.
- Stosowac do zimnych mies, ryb i drobiu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności