<- Sos MornayLista potraw z grupy: SosySos Mornay (przepis francuski) ->

PDF Drukuj

Sos mornay

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1966 razy.



Czas przygotow. 15 min.
600 ml sosu beszamelowego podstawowego (patrz przepis),
200 ml smietanki kremowej,
30 g startego parmezanu,
20 g startego sera gruyere,
30 g masla.

1. Sos podstawowy podgrzac, polaczyc ze smietanka. Pozostawic na malym ogniu,
dodac ser, mieszac, as sie ser rozpusci, ale nie doprowadzic do wrzenia. Po
zdjeciu z ognia dodac maslo po kawaleczku i delikatnie wymieszac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności