Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4817 razy.
Czas przygotow. 35 min.
1 kg pomidorow,
80 g cebuli,
20 g czosnku,
25 malych cebulek (szalotki),
50 g pasty pomidorowej,
20 listkow bazylii,
2 lyzki oliwy,
bouquet garni, cukier, sol, pieprz.
1. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki, usunac nasiona.
2. Cebule, szalotki i czosnek obrac, drobno posiekac. Listki bazylii oplukac,
dobrze osuszyc, pokroic z odrobina soli.
3. W plaskim garnku rozgrzac na malym ogniu oliwe, wlozyc czosnek, cebule, szalotki i bazylie. Wymieszac, smazyc, az cebula zacznie zmieniac kolor na jasnozloty.
4. Dodac pokrojone pomidory, paste pomidorowa i bouquet garni. Posolic, gotowac
bez przykrycia na srednim ogniu 15-20 min. Mieszac od czasu do czasu, az sos
zgestnieje. Wyjac bouquet garni. Doprawic cukrem, sola, pieprzem, zmiksowac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
po zjedzeniu tego sosu bankowo idziemy do lazienki ,zamknijmy sie na klucz bo na pewno nie wyjdziemy przez kilka dni aha!nie zapomnijmy o wodzie i zapachu bo w
ubikacji pozniej smierdzi po tym rozwodnieniu zoladka.
Straszne to paskudztwo i nie ma nic do czynienia z sosem wloskim Nadesłał(a): Sora Dora kucharka rzymska -italia <dory61@alice.it> 2008-04-09 18:04:53