<- BOCZEK NA OSTROLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBoczek pieczony ->

PDF Drukuj

Boczek nadziewany śliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3156 razy.


30 szt. Czas przygotow. 45 min.
300 g chudego wedzonego boczku,
30 suszonych sliwek bez pestek,
1 duze jablko (antonowka),
3 lyzki calvadosu lub brandy,
2 lyzki cukru,
200 ml wody.

1. Ochlodzony w lodowce boczek pokroic na 15 cienkich plasterkow. Kazdy z nich
przeciac w poprzek na polowe.
2. Jablko obrac, pokroic na czesci, wyjac gniazdo nasienne. Kawalki jablka wlozyc do rondla, dodac wode, rozgotowac i odparowac stale mieszajac. Dodac cukier i calvados. Wymieszac na jednolita mase, odparowac tak, by powstal gesty mus jablkowy. Musem nadziac sliwki.
3. Wypelnione sliwki owinac plasterkami boczku i przekluc wykalaczkami.
4. Rulony boczku ulozyc na ruszcie, wstawic do piekarnika nagrzanego do temp.
220żC podstawiajac pod ruszt blache, na ktora bedzie sciekal tluszcz podczas
pieczenia. Piec ok. 10 min, az boczek bedzie zlotobrazowy. Po wyjeciu z pieca odstawic na 5 min, ulozyc na tacy i podawac. Zamiast musu jablkowego do
nadziewania sliwek mozna uzyc obranych ze skorki slodkich migdalow lub kawalkow banana polanych sklarowanym maslem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności