Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2162 razy.
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
300 g miesa wieprzowego,
3 lyzki sosu rybnego,
1,5 szklanki mleka kokosowego,
1 jajko,
1 lyzeczka utartej skorki z cytryny,
2 male korzenie kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka pasty krewetkowej,
1 lyzeczka soli,
5 ziaren pieprzu,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lisc banana lub 15 malych kamionek do zapiekania,
liscie bazylii,
natka kolendry lub pietruszki,
do przybrania czerwona papryczka chilli, listki kolendry.
Pasta przyprawowa:
5 suszonych papryczek chilli,
7 cebulek dymek,
3 zabki czosnku,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki utartego,
1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej.
1. Z liscia banana zrobic 15 malych (o srednicy 5-6 cm) kubeczkow spietych wykalaczkami.
2. Wszystkie skladniki pasty przyprawowej po obraniu i umyciu posiekac jak najdrobniej i utrzec w mozdzierzu na gladka paste.
3. Mieso posiekac niezbyt drobno. Korzen pietruszki obrac, umyc, posiekac drobno i utrzec na paste z utluczonym pieprzen. Dodac do miesa, polac sosem rybnym i odstawic na 20 min.
4. Pol szklanki mleka kokosowego wymieszac z maka ziemniaczana i zagescic na
ogniu. Reszte mleka kokosowego wymieszac z pasta przyprawowa, miesem, jajkiem, sola, pasta krewetkowa, skorka cytryny i polaczyc z miesem.
5. Dno kubeczkow bananowych lub kamionek wylozyc listkami bazylii i kolendry,
wypelnic masa miesna z przyprawami, ustawic w naczyniu do gotowania na parze
i gotowac pod przykryciem 15 min. w lisciach lub 25 min. w kamionce. Po tym
czasie odkryc, polac kazde naczynko zageszczonym mlekiem z maka, przybrac
cieniutkimi krazkami chilli i listkiem kolendry. Gotowac jeszcze 5-7 min.
6. Przelozyc na polmisek, podawac gorace lub zimne.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach